ÜLKEMİZDE her 3-5 senede sınav sistemi, sınav sistemi kadar da sistemin adı değişiyor. Bu değişiklikler eğitim sistemimizi kökten etkiliyor. Çünkü tüm sistem bu sınavlar üzerine kurulu.
Kafa karıştıran da bu!
Çok değil, birkaç yıl önce TEOG’la tanışmıştık.
TEOG, yani Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sınavı...
Diğer sınavlara oranla açılımı daha zor olan bu sınav sistemi, birçok öğrencinin kafasını karıştırmanın yanı sıra birçok da tartışmayı beraberinde getirmişti. Bazı eğitimciler eski sınav sisteminin isminin değiştirildiğini ve basit düzenlemelerle kafa karıştırıldığını söylemişlerdi.
İşte o bazı eğitimciler haklı olacaklar ki, Eylül 2017’de Cumhurbaşkanı Erdoğan TEOG’un kaldırılması için çalışmaların başladığını açıklamıştı.
Böylelikle 2013-2014 Eğitim Öğretim yılından itibaren uygulamaya başlanan TEOG kaldırıldı.
Önceki gün açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TEOG yerine gelen yeni lise yerleştirme sistemini açıkladı: Mahalli Yerleştirme Sistemi yani MYS…
MYS’yi biraz araştırdım.
Özetleyelim…
Yeni sisteme göre, öğrenciler artık evlerine en yakın okula yerleştirilecek. Okul başarı puanı dikkate alınacak. Köklü liselere ise merkezi sınavla girilecek. Öğrenciler isteklerine bağlı olarak bu sınava katılacak. Mayısta bu okulların listesi açıklanacak ve haziranda da sınav yapılacak. Özel okullar ise kendi sınavlarını yapabilecekler.
Eğitimcilerin yorumlarını okudum. Bazı eğitimciler yeni sisteminin adaletli olacağını savunurken, öğrencilerin yüzde 10’unun sınavla, kalan yüzde 90’ının adrese dayalı sistemle en yakın okullara yerleştirilecek olmasını eleştiren eğitimciler de var.
Açıkçası, yeni sınavın yani MYS’nin içinde “Adrese dayalı sistem” ibaresi geçtiği için bana biraz itici geldi.
Adrese dayalı…
Hatırlayalım.
Adrese dayalı nüfus sayımı yürürlüğe girdikten sonra Yozgat’ın nüfusu büyük oranda azalmış, milletvekili sayısı 6’dan 4’e, ardından 3’e kadar düşmüştü.
Her ne kadar eski usul, hane hane sayım yapıldığı yıllarda Yozgat’ın nüfusunun şişirildiği, mezar taşlarının bile sayılıp nüfusa eklendiği söylense de, bir anda nüfusu on binlerce azalan bir Yozgat beklemiyorduk. İki vekil birden kaybettiğimizde, adrese dayalı nüfus sayımında da yanlışlıklar olduğunu konuşmuştuk.
Yani adrese dayalı sayım sistemi bize iyi gelmemişti.
Şimdi bu yeni sınav sisteminde de adrese dayalı sistemin kullanılacak olması beni biraz tedirgin etti.
Ayrıca; adrese dayalı sistem bizim memlekette bir göç dalgasına sebep olacaktır. Çünkü öğrenciler meslek, Anadolu ve imam hatip liselerine kayıtlarda her ne kadar 5 tercih yapabilecek olsalar da, yerleşim yerine göre daha kaliteli okulların bulunduğu bölgeler rağbet görecektir.
Velhasıl, ilçede yaşayanlar merkeze, merkezdekiler de başka illere göçecekler. Adrese dayalı sistem, Yozgat’ta bir göç dalgasına sebep olacaktır. 
Göç olmasa bile sahte ikametgâhlar tekrar gündeme gelecek.
Sınavın amacı bilgiyi ölçmekken şimdi insanlar ev adreslerine odaklanacaklar.
Böylelikle de eğitimden bağımsız bir konu eğitimin göbeğine oturacak.
Birçoğumuz her yıl yapılan sistem, müfredat değişiklikleri sonucunda liseyi nasıl bitirdiğini bile anlamadı. 
Her hükümet değişikliği ve gelen koalisyonlar kendi isteklerine göre şekillendirdiler eğitim sistemini.
Bugün hâlâ değişim sürmekte.
Dün, öğrencilerin korkulu rüyası olan, uykularını kaçıran sınavların bazıları bugün tedavülden kalktı. Bazı sınavlar sınav olmaktan çıktı. Hepsinin isimleri değişti. Sistem sürekli değişti. Bizler de bu değişim sürecine şahitlik ettik.
Ne bizler, ne de bizden sonra okul sıralarında dirsek çürüten öğrenciler, hiçbiri okula başladıkları sistemle diplomalarını alamadılar.
Artık eğitim sistemimizdeki deneme-yanılma karmaşasının bir son bulmasını; ilkokula başlayan bir öğrencinin okula başladığı sistemle okuldan mezun olmasını diliyorum.