Öncelikle geçmiş seçimlerden kısa kısa rakamlar vererek başlayalım.
3 Kasım 2002 genel seçimlerinde Ak Parti Yozgat’ta 123 bin 540 oy almıştı, MHP ise 31 bin 183. MHP ülke genelinde seçim barajına takılınca, Yozgat’tan 29 bin 130 oy alan CHP bir vekil için Ankara vizesi almış ve vekil dağılımı Ak Parti-5, CHP-1 şeklinde olmuştu.
22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde Ak Parti 156 bin 495, MHP ise 44 bin 678 oy almıştı ve dağılım Ak Parti-5, MHP-1 şeklinde olmuştu.
12 Haziran 2011 genel seçimlerinde Ak Parti 170 bin 919, MHP ise 47 bin 62 oy almıştı. Yozgat’ın vekil sayısı 6’dan 4’e düştüğü için bu kez vekil dağılımı Ak Parti-3, MHP-1 bir şeklinde olmuştu.
7 Haziran 2015 genel seçimlerinde Ak Parti 142 bin 698, MHP ise 67 bin 471 oy almış ve yine vekil dağılımı Ak Parti-3, MHP-1 bir şeklindeydi...
2002 – 2015 arasında Ak Parti sadece 7 Haziran 2015’te Yozgat’ta oy kaybı yaşamıştı ama 13 yılda MHP Yozgat oylarında sürekli bir artış söz konusuydu. 1 Kasım tahminlerinde bulunurken, Yozgat’ta MHP’nin 45 bin civarında kemikleşmiş oyunun olduğundan hareketle konuşuyorduk.
Tabi ki ülke genelinde büyük kayıplar veren MHP’nin Yozgat’ta bahsettiğim kemikleşmiş oylarından dolayı, 67 binden 30 bin bandına düşeceğini, yarıdan fazla oy kaybedeceğini öngörmemiştim.
Ama Yozgat’ta MHP’nin oyunun azalacağını hissediyor, görüyordum.
Hafta sonu yapılan 1 Kasım genel seçimlerine yaklaşık 10 gün kala, sonucun Yozgat’ta Ak Parti lehine 3-1 veya 4-0 olabileceğini konuşmaya başlamıştık. Özellikle mesai arkadaşım Tarık Yılmaz ile seçim kritiği yaparken 4-0’ı fazlasıyla telaffuz ediyorduk.
Çünkü bağımsız aday Lutfullah Kayalar’ın destekçileri arasında MHP’li seçmenlerin sayısı bir hayli fazlaydı. Gittiğim ilçelerde de benzer tespitler yaptım. Kayalar’ın CHP’den 5 bin civarında oy alabileceğini tahmin ediyordum –ki bu tespitim gerçekleşti.
Tek kestiremediğim, Kayalar’ın Ak Parti seçmeninden alacağı oy oranıydı. Zaten MHP ve CHP’yi aşağı yukarı tahmin ediyorduk.
Seçimlere birkaç gün kala Ak Parti İl Başkanı Harun Lekesiz ile bir sohbetimizde, bana partisinin 157 bin civarında oy alacağını tahmin ettiğini söyledi. Daha önce yerel seçimlerdeki sohbetlerimizde seçim tahminlerini tutturan Lekesiz’in, 1 Kasım için 157 bin tahmini zaten Ak Parti’ye 4-0’a giden kapıyı aralıyordu.
Velhasıl, öyle de oldu.
Bağımsız aday Kayalar, tek başına neredeyse Ak Parti ardından Yozgat’ta 2’nci parti konumuna gelecek kadar oy aldı. MHP ve CHP’nin oylarına bakarak, Kayalar’ın aldığı yaklaşık 29 bin oy hiç de azımsanacak gibi değil.
Burada MHP’den yaklaşık 12 bin kadar seçmenin Ak Parti’ye oy verdiği sonucuna da ulaşıyoruz. Çünkü Kayalar ve MHP’nin 1 Kasım’da aldığı oyların toplamı bile MHP’nin 7 Haziran’daki oylarına yetişemiyor.
Sadece Yozgat’ta değil, tüm Türkiye’de bu seçimin en büyük kaybedeni MHP oldu.
Yozgat’ın kazanan ismi ise şüphesiz Avukat Yusuf Başer...
Bağımsız aday Kayalar sayesinde, Ak Parti’nin merkez adayı olarak liste sonunda bulunan Yusuf Başer’e Ankara yolu açıldı. Merkez adayının son sırada olması tartışmaları süredursun, seçim gecesi Başer’in neşesi gözlerinden okunuyordu.
Kolay değil tabi ki, onca olumsuzluğa rağmen, gerek içerden gerekse dışardan kendisine karşı yürütülen karalama kampanyalarına rağmen, kendisine hiç şans tanımayanlara rağmen Başer, Yozgat’ı Ankara’da bir dönem daha temsil etme fırsatını yakaladı. Hayırlı olsun.
Seçim öncesinde de, sandığa gittiğimde ve sonrasında da hep memleketim için hayırlısını diledim. 
İnşallah bundan sonraki süreçte Yozgat göç veren bir il olarak anılmaktan kurtulur. Yeni istihdam kapıları açılır ve ekonomisi canlanır, büyüyen bir üniversite şehri olur.
Tek derdimiz olan Yozgat için dirsek çürütmeye, Yozgat için mesai harcamaya devam edeceğiz.
Değerli mesai arkadaşlarım ile birlikte, 5 ay arayla iki genel seçim yaşadık. Öncesi de, sonrası da yorgunluk oldu ama nedensiz bir yorgunluk değil bizimkisi. Böyle bir ekiple çalışmanın huzuru tüm yorgunluğumuzu aldı.
Eğilmeden bükülmeden, gazetemize ve kendilerine yakışır biçimde bir seçimi daha arşivleyen tüm mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum ve kazasız belasız sonuçlanan bu seçimlerin Yozgat için hayırlı olmasını diyorum..